Scoil: Bunaneer (uimhir rolla 10242)

Bun Inbhir, Co. Chiarraí
Siobhán Ní Choncubhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Daniel O Connell and the judge were in it. After the sham funeral Paddy O Shea did not show himself to anyone for a few months. When the case was called out in court about the Parson the judge said Paddy O Shea was dead.
  2. Bhí báille ag gach agent fadó. Sé an báille an fear a tugad na h ainmidhte ó na daoine a cuireadh as realbh go dtí an agent.
    Nuair ná thugad na tineóntaite cupla lá go dtí an t-agent ag sábhailt an fhéir agus ag baint na prátaí nó ag déanamh obair eile do thugadh an an báille bó ó na daoine san ná ragaidís ag obair do. Tugadh an báille fógairt des na daoine cíosa a dhíol no caithfé amach iad.
    Bhí báille ag Eoghain Ó Suilleabáin an t-agent agus an ainm a bhí air ná Tadhg Úa Suilleabháin agus an leas ainm a bí air ná Tadhg Miceáil Fada. Ní raibh se ar fognaimh. Bhí sé ó thaobh béara agus bí sé na commnuidhe in Lolán an Bhiang.
    Seán Ua Gealbáin
    Beitheachán, Co. Chiarraí