Scoil: Bunaneer (uimhir rolla 10242)

Bun Inbhir, Co. Chiarraí
Siobhán Ní Choncubhair

Ar an leathanach seo

1. Bhí gabha i gCumalise fadó. Bhí sé bocht agus ba gnái leis eirigh go luath gach maidin chun dul ag obair sa ceardlann i dtreo is go bhfaigheann sé airgid chun é féin agus a bhean do coigilteach. Ní raibh aon clog aige agus dúisigh sé ama go luath maidin ámhain chun dul go obair do féin. Ní raibh a fhios aige go raibh sé chomh luath agus a bhí sé. Nuair a bhí a bhricfeasta aige do buail sé i dtreo an ceardlann a bhí ceithre mile súil uaidh. Bhí sé sa cheardlann ar feadh i bhfád agus bhí ionadh air car a taobh ná raibh daoine ag teacht chuige. Do bhuail sé go dtí an doras ag caitheath aimsire. Ní fhada a bhí sé ann, nuair a chonaic sé capall ag teacht aige agus marcai sé ar a trom. Tháinig an capall suas go dtí an doras agus tháinig ag marcai anuas agus ceangail sé an capall a deanaim. Nuair a bhíodar dhearna dubairí an gabha leis an bhfear an capall ioimáire isteach. Cusáid an fear amach agus thug sé leis isteach ceithre cosa an capall ina dhiadh a chéile agus dubairí sé leis an gabha gan aon airgid a beir air. Do cuir sé na cosa féin gcapall arís. Tháinig sé isteach go dtí an gabha agus tubaint sé go raibh sé ama luaite is go raibh sé in an marbh na h-uisce agus thug sé ‘cuimhneachán’ don gabha agus dubairí sé leis gan beir na súide chun luaite feasta agus ag dul
    AT0753: Christ and the Smith
    Brígid Ní Suilleabáin