Scoil: An Gleann Mór (uimhir rolla 13973)

An Gleann Mór, Co. Chiarraí
Máire T. Ní Chonaill

Ar an leathanach seo

1. Measaim gurb’ iad Muinntear hÁiligheasa a tháinig go Tuiríní ar dtuis. Ó Chúm Luimine an aice na Snadhma a thánagadar tímcheall cead Leith bliadhan ó shoin. Bhí Tuiríní go léir aca san ar feadh triocadh bliadhan nó mar sin.
    Annsan tháinig Clann Chonaill thiar ar go Insí a bhí comhnuidhe ortha sin ar dtúis ach caitheadh amach iad blianta an Ghorta agus thánagadar annsan go Clochbhuaile – talamh fiadhaig a bhí ann a bhain le Clann Chonaill ó Dhoire Fhionáin. Siauthadh a tháinig go Clochbhuaile ar dtúis. Tháinig a mhac san Domhnall chun na Tuiríní. (b’é súid mo shin shean athair ) . Nuair a bhí clann tógtha ag Domhnall thug sé a dhritheár óg Riocard , aniar agus thug sé leath dá chuid féin do. Tá beirt mhac le seana Dhomhnall in a mbeathaidh fós –
    Pádraig Ó Conaill Cappa na gCrann a thug furmhór na ranna atá annso dom agus Domhnall óg atá thall i Meiriocá – Máire T ní Chonaill
    Máire Ní Chonaill
    Seartha Ó Conaill