Scoil: An Gleann Mór (uimhir rolla 13973)

An Gleann Mór, Co. Chiarraí
Máire T. Ní Chonaill

1. Chuireadh Tomás Ruadh culaith sa bhliain air féin “Caroline” síoda agus mar sin de.
    Cheap sé ar dhul a’ feiscint a ghaolta ag Sliabh Luachra nuair a bhí sé deanta suas. Bhí sé ag bpobal Dea Domhnaig. Chonnaic na daoine an duine uasal ach níor aithin aoinne é. (chuaidh ) bheannuig sé dhoíbh agus chuaidh sé ag cainnt leo. D’fhiafruig sé dhióbh a’ raibh aoinne annso de mhuinntear UÍ Shuílleabháin go nglaodhtai a “Chlann Ruadh ortha. “Mise duine aca “ arsa fear sa tsluagh. “Mise duine ele aca” arsa Tomás.
    Nuair a chonnacadar é chómh deunta san cheap. Adar go raibh a phócai lán d’airgead, ach b’fhuirist i chóimhreamh . bhí dúil sa bhraon ‘ge Tomás agus cheap sé go dtabharfhaidís cuireadh díghe dhó. Is amhlaidh a bhíodhar a’ braith air deoch a thabhairt dóibh. Bhí brúscar éigin tímcheall air is ghlaodaigh sé ar dheoch dóibh . shuidheadar síos a’ cainnt.
    “Deoch uisge arsan chaora deoch fíona arsan ghabhar” a dubhairt na daoine.
    “Anaireamh gabhair is geall le deoch fíon é