Scoil: An Gleann Mór (uimhir rolla 13973)

An Gleann Mór, Co. Chiarraí
Máire T. Ní Chonaill

1. Seán Mac Gearailt ó’n Stéig, atá a’ deanamh ar aois fachtha an phínsín , thug a sgeul seo dúinn.
    An sgeal
    Bhí beirt fheirmeóirthe ann uair – Ó Bhriain agus Ó Reilligtheáin. Ba chómónta le Reillightheáin an tainm a bhí air agus bhí sé comh saidhbhir le hÓ Bhriain. Ní raibh meas ró-mhór ag air ach chómh beag.
    Lá amhain chuaidh sé go dtí an sagart chun é bhaiste athuair agus Ó Briain a ghlaodhach air. “Cad na taobh “ arsa an sagart ,“ Gur mhaith leat thú bhaisteadh airís “ ?
    “Táim chómh saidhbhir le Ó Bhriain agus gach aon nídh ‘tá aige tá sé agam-sa “ arsa Reillightheáin. “Caithifidh mé sgrí chuig an Easbuig agus caithifidh an t-Easbog scrí cun an Phápa” arsa an sagart. Ba mhaith leis an sagart é chur í gcúlaibh feuc a raghadh an aith-bhaiste as a cheann.
    Bhí sé ag teacht chuig gach re-lá go dtí go raibh an sagart bodhar aige, “Feuch a raibh aon tuairisg a’teacht ó’n Phápa. Bhí an sagart á chur ó lá go lá é feuch
      1. filíocht
    Seán Mac Gearailt