Scoil: An Gleann Mór (uimhir rolla 13973)

An Gleann Mór, Co. Chiarraí
Máire T. Ní Chonaill

Ar an leathanach seo

1. Bhí duine uasal ann. Bhíodh buachaillí aimseardha aige i gcomhnuidh agus sé an obair a bhíodh ar suibhail acu ná bheith ag go?? An bhuachaill ná beadh ábálta ar an ngoid a dheunamh bainfí an ceann de. An cheud buachaill a tháinig ní raibh aon mhaith ann. Bhain an máighistear a cheann de agus dhein sé an cleas cheaudna leis an tarna buachaill.
    An triómhadh buachaill a tháinig b’é an t-ainm a bhí air ná Seáinín. Chuir sé d’iarraidh caora reamhar é agus do thuig sé leis abhaile é. Chuir sé airís an tharna oidhche é ag iarraidh caoire eile gur braitheadh é agus leanadh é. Bhaódar ag teacht suas leis.. Bhí peidre bróg nuadha air. Ní raibh aon nídh le deunamh aige ach cean acu d’fhágaint ar an mbóthar. Nuair a thángadar mar a raibh an bróg stadadar. D’fheachadar ar an mbróg. D’imthigheadar leo ar lorg na bróige eile. Do rith le Seáinín agus thug sé an chaoire reamhar leis. “Maith a’ gharsúin” arsan máighistear “Geobhair amáireach agus tabhair an capall is fearr atá ag an duine uasal aírighthe seo chugham.
    Chuaidh Seáinín go stable an duine uasail. Fuair sé srian ag ceochadh suas ann is thóg sé leis amach é. Chuaidh sé go dtí an geata san áit i n-a raibh na capaill go léir. Chroch sé an srian
    AT1525: The Master Thief
    Síghle Ní Conaill