Scoil: An Gleann Mór (uimhir rolla 13973)

An Gleann Mór, Co. Chiarraí
Máire T. Ní Chonaill

Ar an leathanach seo

1. I Machaghrianaín do chomhnuig tráth fear ar a dtugtí Donnchadh Buidhe. Lá do ghaibh fear isteach chuige. Bhí sé tar éis bheith ar lorg cúpla caoire i gCum A’ Bheannuighthe is bhí sé tuirseach orcach. Bhí corcán prátaí beirbhighthe i dtig Donnachadh is dubhairt fear a’ tighe leis an bhfear eile teacht chun an bhuírd. Níor theastuig aon tathant uaidh is d’ith sé a dhóthin. Tar éis imteacht dó do mhaoideamh Donnachadh an béile prátaí air. Chula seisean an sgeul. Tháinig sé chun sásaimh abaint amach ach seo mar adubhairt Donnachadh :-
    “Is fearr an rud a deintear is a maoidhmtear ná an rud ná deintear is ná maoidhmhtear”
    Seo sgeul ele mar gheall ar Donnachadh:-
    Nuair a bhí Donnachadh ag dul fé láimh Easboig chuadar chun ticeidí D’fágaílt ón‘ sagart. D’fiafruig sé de Dhonnachadh an mó pearsain i nDia. Seo an freagra a fuair sé .
    “b’feadar is is cuma liom ach trom ticéad.”
    An t-Easbog aisti air annsan ??? desh na pearsanaibh ba threise