Scoil: An Gleann Mór (uimhir rolla 13973)

An Gleann Mór, Co. Chiarraí
Máire T. Ní Chonaill

Ar an leathanach seo

1. Bhíodh Nioclás ag dul tímcheall ag iarradh deírce. Lá amháin bhí cóta shaighdhiúra a bhain le Smidí amuich ag acrughadh. Bhí Nioclás ag dul thart agus nuair a chonnaic sé na cnaipí órdha chuir sé duíl ionnta. Fuair sé sgian agus bhain sé na cnaipí go leír amach.
    Annsan d’imthig sé fé dhéin an bheirt drifiúr agus a seisean leo: “Is olc an sgeal atá agam, do bhain rógaire éigin na cnaipí go léir as cóta Smidí”
    Lá eile dá raibh sé ar thuras chonnaic sé capa? ag dul i gcaol. Thosnuig sé ag glaodhach ar na ndaoine ceacht i gcabhair ar an gcapall ach duine balbh do bheadh é agus ní raibh fhios ag aoinne ead do bhí ar siubhail aige. Sa deire tháinig fear agus dubhairt sé le Nioclás an rud do bhí á rádh aige do chanadh agus do dhein. Seo mar a dubhairt sé.*.
    “Óró capall ag báthadh
    Óró thíos sa Mhongán”
    * is docha gurb é seo Nioclás go raibh an nath go in a thaobh :- “D’fhág sé annsan é fé mar ‘ fhág Nioclás a’ bád” t.ó.m.
      2. filíocht
      1. daoine de réir aicme