Scoil: An Gleann Mór (uimhir rolla 13973)

An Gleann Mór, Co. Chiarraí
Máire T. Ní Chonaill

Ar an leathanach seo

1. Chuaidh fear de mhuinntir Churrán ó pharóiste na Dromaide go Snaidhm ar aonach chun bó do cheannach.
    Cheannuig sé bó bleínfionn. Ar a dtriall abhaile dhóibh thar chnuic um thráthóna agus deifir an domhain ortha tar éis ragairne an lae chuireadar an bó le faill fé bhun Chró na Snáthaide.
    Seo mar a chuir file de mhuinntir Uallaicháinn ( do bhí i láthair ) síos ar a dtionnóisg agus a thárlain a dhiadh.
    A chómharasann , ba dhóbair gur lean díbh an bhó so theacht déidhennach ón Snaidhm is gur le fársa lucht óil gur bheadh traoch í
    Pádhruig Ó Conaill
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)