Scoil: Lóthar (uimhir rolla 10045)

An Lóthar, Co. Chiarraí
B. Ní Mheidhre

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    nó an cor ochtair" a bhí ar siubhal aca ach do cuireadar na stocaí sa teinne. I gcaitheadh na h aimsire seo go leór bhí an seanduine sa leabaidh is gan coras, is eagla an domhan air ag feachaint amach ortha trío pholl abhí sa bhlanncéad. Ní raibh ach aon pheidhre stochaí amháin ag an sean duinne is bhí eagla air teacht as an leabhaidh cúca Gortúigheadh na brógaí a cosa nuair a bheadh na stocaí iun easnamh orta. Nuair d'eirig an seanduine, sé dúbhairt sé ná "Mhuise go mbheiridh an fear mhór na frainncig leis, sin é atá á' mbárr agam, an t'aon pheidhre stocaí anacarach a bhí agam dóighte sa teine aca."
  2. Oidhche roimh aonaig do b'eadh é. Bhí Seán Mhaitéis ag deanamh ar dhroichead Ochermong nuair do buail duinne do na "Black and-Tans" leis. Oidhhce