School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Chiarraí
B. Ní Mheidhre

haindhise go b'fhóraid Día orainn.
    Slán beó sin ní bhíodh na fallaí féin ró bhlasta, bhídis fliuch, fúar agus ag tuitim ón na céile. Dá mbeadh aoine ag deanamh tig núadh fadó, ní thóghfadh sé aon cloch beag nú mór ó aon seana fotharach nú túr, go mór mhór na cloch cúine mar deirtí gur fútha siúd abhí na spirid agus na daoiní maithe go léir na cómhnuidhe. Nós eile abhí acu nuair a raghaidís isteach idtig núa - braon bainne nú uisge beathadh do dhorta ar an ndorus. Ní raghadh aon lín tíg isteach idtig núadh gan roinnt den lúthraigh ón seomra tig do thabhairt leo. Sáidte isteach ins na cnocaibh iseadh bhí furmhór na seana tigthe, sagas cré crúaidh dubh a bíodh mar úrlár ionnta.
        1. foirgnimh
    Siobhán Ní Chonaill