School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Chiarraí
B. Ní Mheidhre

1. Do réir cainnt agus cúntas na seandaoiní tá deifrioríocht mór idir na tighthe do bhí an fadó agus na tighthe atá dá thógáil agus dá úsáid anois. Ní bíodh aon slinne olch ná maith ar na seana bhotháin fén dtuath fadó, ach sgraiteacha agus díon agus é ceangailte le súgáin. Tá na tighthe fé láthair i bfhad níos aoirde agus fairsinge. Ní bíonn aon leapacha ins na cistiní anois mar abhí ins na seana bhotháin gan bríg gan dáireamh, gan cuma.
    Ní bhíodh aon lochta ionnta ach dhá seomraí súarach agus an ciston, cá raibh an slíghe cun codailte, núan béile bíadh do ithe. Ach cun an sgeal do mhaisúghadh ar fad bhíodh na hainmhidhthe istig ins na botháin ní haon ionghnaidh go mbíodh mórán go caoch agus go
        1. foirgnimh
    Siobhán Ní Chonaill