Scoil: Lóthar (uimhir rolla 10045)

An Lóthar, Co. Chiarraí
B. Ní Mheidhre

1. Is mó galar agus breoídheacht ann agus ma tá féin tá leigheas do gach ceann.
    Fuí amháin má gearrán duine a mhear nó a chos is má chuireann sé slandhlas is ím gan salann measguidte le chéile air tá sé chómh maith le buidheal ó'n dhochthúir mar tá sé úr agus folláin. Saghas planda glas iseadh an slanlus.
    Deireann na seana daoine nach bhfuil aon nidhe chómh maith le ghreadadh tobachchun teinis fiachail mar gcuireann sé deireadh leis an teinis.
    Seo leigheas eile mar a deinfheadis fadó, dá mbeadh na snisnean anuas ag duine do tarragnóidhís trí ruibhe as cúl a gcinn. Dá leoinfea nó dá nadhfad do láimh nó do cois sé an rud is fearr chun chuir leis, mar deanfadh na sean-daoine fadó ná leabhach bhuide do bheirguadh agus é do chuir leis
      1. cleachtas an leighis
    Síghle Ní Seaghdha