Scoil: Lóthar (uimhir rolla 10045)

An Lóthar, Co. Chiarraí
B. Ní Mheidhre

Ar an leathanach seo

1. Ní raibh ach aon síopa sa Cúrrán fadó agus bhíodh sé ag díol plúir, míne, agus tobac. Ní raibh ann ach aon tigh osta na locha, “Hardtop” a dhein é agus chuir sé dúine ag féicint in a dhiaidh ach ní raibh bréis uaisle sa áit.
    Tomás Ó Duineaca a dhein thigh Mhairtin ach ní raibh breis daoiní uaisle ann. Fear do mhuinntir Gealbháin a dhein an cheann lár. Tá sé deanta le céad blian, agus bhí sé ag bean do mhuinntir na mBó ar dtuis. Bhí buachaillí agus cailíní ag obair ann. Caithfead na buachaillí na gcapall a ghlanad le scuabh beagh. Bhí gardaí leis ann ag na Sasanaigh bhíodar ag féachaint i ndiaidh na háite agus na daoine a coimeád cuin.
        1. trádáil