Scoil: Landsdowne (Cuar na gCoileach) (uimhir rolla 6091)

Cuar na gCoileach, Co. Chiarraí

1. (gan teideal) (ar lean)

Sí Gleann-Ins a Cuín mo ceanntar dein agus áit áluinn locach choillteach iseadh í.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    padóireacht agus d faghadh síad cumhais dá cuid seál ann cun ónóir a thabhairt don áit.
    Tá cabán im bhaile feartainn go raibh sean scoil ann fadó agus bé an fear a bhí ag múinead ann ná "Raddildy" ó Tiobrad Árann. Bhí ainm an léighinn anáirde air cé gur strannséir abhí ann. Be sin tímceall an blíadhan 1856 agus b éigin do gac dhalta airgead a dhíol gac ceathramha blíadhan ar a dtugtar "tuition" ac is dóca na dhein é siúd saidbhir é. Cífeá an cabhán fós ann agus ceann slinne air cé ná raibh ac ceann tuighe air an úair úd.
    Is amhlaid atá áit eile ar a dtugtar Botán na Scoile. Ceaptar gur sean scoil a bhí annso fadó ac deireann m'athair a bhfuil in aois a seascad blíadhan gur scoilt atá sa carraig agus ní raibh táisg na tuairisg de ann. Ta loc againn ar thaobh Chnuic na Ceacain ar a dtugtar Loc na Péiste. Deireann na sean daoine gur píast mhór a bhí istig sa loc seo fadó is núair a tháinig sé amac gur marbhuigheadh agus tá rían na péiste fós ann agus bearna air san áit a marbhuighead.
    Cuimín d'Iolar sagas cúm slíabh isead e seo go raibh iolar
    Maighréad Ní Loinghsigh