Scoil: Landsdowne (Cuar na gCoileach) (uimhir rolla 6091)

Cuar na gCoileach, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean Uí Shúilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    baile fearthainn beag i nDoire-Nidh gan loch ná abha innte. Innstear sceal i measg na ndaoine fós idtaobh mná ná raibh ró mhor le comharsan eigin dí a tanaig cuíci ag lorth iasact ar dhiallath ac bhí sí istig sá tig agus an doras dúnta nuáir a chuala sí an guth amuig ag gloadh uirtí ar an diallat a thabhairt do's phé an freagra a fúair sé uaithe istig. "Nach bhfuil fios agath go bfuilimh imh chodhladh."
    Timhceall a h-octó bliadain ó shoin dóígheadh beirt leanbh sá bhaile beag so. Bhí nós ag na leanbaí a beith amuigh imbun na mbó agus bhíodh "brothóg" a rostáil acú amuig chun an t-ocras do bainth doibh. Dó chuaidh a gcuidh eadaig tré teine is fuaireadar araon bás ón dtoighteán, col ceathrar a bhí mar gaol idir an mbeirth agus bhíodar suas len a h-ocht bliadantá. Níl ach beirt scoláire ag dul ón ait seo anois in a bíodh alán (?) acu fado
    Leigheas den dig (sé an ainm a bhí ag na seandaoine ar an "COLIC"
    Fear cíuin is mná buirb do chuir Mach Dé na luighe sa gcolg