Scoil: Landsdowne (Cuar na gCoileach) (uimhir rolla 6091)

Cuar na gCoileach, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean Uí Shúilleabháin

Caisleán na Caillí

Ar an leathanach seo

Tá Caisleán a Chaillíghe suidhte i slíabh de Sléibhte Ceachain in áit a dtugtar "Carn" uirthi. Deireadh go mbiod an Fiadh Cailleac 'na chóinnuighe ar bharr an chnuc seo .na cíantaibh ó shoin. Dhein ri caisleán de chloca mora anso agus tá cloca le feiscint go flúirseac annso dós agus chuala daoine á rádh go bfhuil sliogáin ann chómh flúirseac le na cloca féin.
Ba iongantac an duine í an cailleac úd agus is [?] lion go mbíodh cailleac eile ar an dtaobh thuaidh den bágh ar Crúaca Dúbha[?] ar barr chnuc ann agus bhíodh an beirt cailleac ag caitheamh na bfaill treasna an bágha ar a céile agus tá cloc aoil i bhfeirm Dhómhnaill Uí Shúilleabháin i nDoirin a Calaid a chaith an cailleac a bhí ins na Cruaca Dúbha anonn go Damhros agus maireann an beal oideas so i nDamros fós.
Bean iongtanac í a dheineadh na trí gaiseí so gach maidin roimh breacfast di gach maidin Gheimridh
Gheibheadh sí an bradán geal ón Lamhan (i gCill Airne