School: Leithead

An Leithead, Co. Chiarraí

deirtear go mbíonn na dúine marbh mór tímhceall
    9. Dá mbheadh an much ag g sin cómhartha básteach
    10. Dá mbheadh an cat ag súidhe agus a dhrom cun an teine sin cómhartha básteach.
    11. Dá cídhfeadh aoinne dha magfies. sin cómhartha mí rath.
    12. Dá cídhfeadh bádóir ‘’albatross’’ ag eitilt os cionn an báid sin cómhartha go dtagfadh trioblóid ar a cloinn agus ar féin.
    13. Dá mbheadh na fáinnleóige ag eitilt ós cíonn an talmhain sin cómhartha droc-aimsir acht dá mbheadh síad ag eitilt go h-árd, sin cómhartha aimsir-bréagh.
    14. Dá mbheadh súbh trim ag tuitimh anúas sin cómhartha ar aimsir báisteach act dá mbheadh súbh fliuch ag tuitimh sin cómhartha aimsir maith.
    15. Dá mbheadh ím, bainne, no áon rud eile go flúirseach lá bealtaine, beadh síad go flúirseach an cuid eile don mblíadhain, acht dá mbheadh sí go mí-flúirseach beadh síad mar san an cuid eile don mblíadhain.