Scoil: Leithead

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    píosa féoil di agus cuaidh. Thug siad a n-ainmeaca di leis. Chuaidh sí go dí Aifreann an Domhnach in' dhiaidh sin agus d'innis sí an sgéal le daoine eile. Núair chúaladar ainimeaca na bhfear tósaig eagla otha mar dubhairt siad go raibh an beirt fhir sin marbhle seacht mbéan. Chuaidh an bean abhaile agus bhí sí breoite d'ith sí an feóíl le na dínnéar agus fúair sí bás an oidhche sin. Mo athair d'innis an sgéal sin dom. Síghle Ní Ealuighthe.
  2. Sgéal i dhtaobh fhir go raibh Droidheacht aige.
    Bhí fear ann fadó agus bhí sé na chómmundhe i leithead. Bhí droidheacht aige cun capall nó bó nó aon rud do leigheas. Gach lá téigheann sé amach dá mbeadh aon rud ar capall nó aon rud eile chun é leigheas. Aon Domhnac amháin bhí sé ag cuir a éadaigh núa air núair tháinig fear go dtí a thig. Dubhair sé leis go raibh capall aige sa bhaile agus go raibh cos tinn aici. Siubhal an bheirt fhear shoir cun an capall dfheiscint acht ní raibh an fear eile go raibh droidheacht aige ábalta. Ní raibh sé ábalta aon rud eile do leigheas ó shoin i leith, mar ní raibh sé ceart do aon rud a dhéanann mar sin Dé Domhnaigh. Mo sheanmháthar d'innis an sgéal seo dom.
    Síghle Ní Ealuighte.