Scoil: Landsdowne (Cuar na gCoileach) (uimhir rolla 6091)

Cuar na gCoileach, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean Uí Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Sí Gleann-Ins-Cúin mo bhaile fearainne agus áit aluinn isead í. Is amhlaidh atá cúpla h-áit staireamhal innte. Tá sean fhothrach ann go raibh scoil ann fadó agus b'é an fear a bhí ag múineadh ann ná Caidhlí. Tímceall ana blíadhna 1856. Fear a b'eadh é go raibh ainm an léighinn anáirde air agus b'éigin do gach dalta beagáinín airgid do dhíol gach ceaththramhadh blíadhan ac is dóca ná leis ar a dtugtar "bocán na scoile" Ceaptar gur sean scoil abhí annso fadó ach deireann m'athair atá in aois a seascadh blíadhan anois gur scoilt atá sa Carraig ann. "Cumín Diolar" Bhí iolar agus nead aici annso suas le dachad blíadhan ó shion agus beir fear darabh ainm Tomás Ó Seagda ar an iolar
    Gleann Inse Choinn, Co. Chiarraí
    Maighréad Ní Loingsig