School: Leithead (roll number 5480)

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Bhí fear in Árda-Dhruim darbh ainm Donal Ó Séaghdha. Bhí sé cun coca féar a dhéanamh lá le Muire, sin é an cúigiú lá déag da Mhí An Fhóghair mar bhí an lá sin go bréagh agus bhí eagla air ná tiocfadh aon lá breágh eile. Dubhairt sé le fear des na cómhairsin conghnamh a thabhairt do ag déanamh an choca. Bhí ionghnadh ar an fear cómhansan agus dubhairt sé leis gan bacadh leis gur Lá le Muire é. Dubhairt Dónal O séaghdha cad is feidir le Muire a déanamh agus thosnuigheadar ar an coca féar a dhéanamh. Bhí sé go h-ana thirim nuair tosnuigheadar agus ní raibh aon Cómhartha Báistighe ann ach nuair a bhí leath don coca déanta thosaig sé ag báisteact go trom. Bhí an baisteac có trom san nár bfhág sé aon maith san bféar.
    Mary Shea
    Mrs Pat Shea