Scoil: Leithead (uimhir rolla 5480)

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Fadó bhí sean theam[all i Réin idir na locha i gClónaidhe. Bhí ... ag guid adhmhad ó'n gchoill. Fear bocht a beadh é mar bhí cíos trom air. Do thóg an tíghearna trí páirceanna úatha mar gheall ar chrann do ghearra. Bhí fear eile in aoinfheacht leis. Bhí bád acha leis agus bhí úlach trom ar an mbád. Bhí chapall achu agus cart. Bhíodar ag chuir an adhmhad isteach ins an gcairt. Chúladar cloigín ag búaile trí úaire. Níor ritheadar mar cheapadar gur rud éigean é. Chúladar an cloigín ag búail an tarna h-úair. Ní ritheadar airís. An trímhad úair cúaladar fear agus dúbhairt sé leó imeacht as an áit seo mar áit naomhtha isead é. Ní fhág síad an áit
    Dómhnall Ó Gealbháin