Scoil: Leithead (uimhir rolla 5480)

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear darb' ainm Justion Mac Carthy na chómhnuidhe ar bun Cnoch a tSighe. Máighistear scoile a beidh é. Bhí sé á múineadh i oilean baoí. Domnach amháin cúaidh sé suas ar an Altór sa stéipéal á rádh Aifrinn, agus ní raibh sé na Sagart in aon cor. Ní raibh an sagart ba ceart bheith ann ábalta dul amach go dtí an t-oileán. Ní raibh aon cead ag Justin Aifrinn a rádh mar ní raibh sé ábalta ach ag cainth mar i gheall ar Dhia. Do chualadh an sagart é sin agus do baineadh an sgoil ó Justin mar i gheall ar sin. Táinig sé a bhaile arís agus bhí sé ag obair ag feirmeóir. Nuair a chaill sé an sgoil d'imtigh a bhean agus a mhac go dtí Canada. Nuair a bhí sé féin sa bhaile, do biodh sgoil in a thigh féin ghach oidhche. Do bhíodh fir móra aosta ag dul ann. Cúaidh Pádraigh Ó Séaghdha agus Seán Eoghan Ó
    Bergie Ní Shúilleabháin
    Pádraig Ó Séaghdha