Scoil: Leithead (uimhir rolla 5480)

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Fadó do chúaidh alán fir ag fíádhach agus bhí alan girrfaidh aca. Bhí an siúbhal ró-fhada agus ní raibh na fir ábalta siúbhal. Ansann chúadar ar capaill. Bhíodar ag fíadhach ar feadh tamaill mhait agus ní fheachadar aon girrfaidhe.
    Nuair a tháinig na daoine go dtí páirch do connach síad fear agu é i bhfeidhil ocht nó naoí mbó. Dúbharadar leis an fear cad na dtaobh ná raibh aon girrfaidh ins an áit seó. Tar éis tamaill dúbhairt an fear go níosfadh sé dóibh dá dtabharfadh síad ciúg scilling de. Dúbhairís go léir go dtabharfadh agus do cúaig an fear isteach i dtor ana mhór agus do rith an girrfaidh amach. Do chúaidh na coin i na dhíáigh gus bhí an ghirrfaidh ag dul tímcheall na h-áite. Ní raibh na coin ábhalta é marabú. Do cúaidh an girrfaidh isteach ins an dtor as a dtáinig sé amach ar dtúis. Ní raibh aon ghirrfaidh ann ach an fear bhí sé cosamhail le girrfiadh.

Mo áthair a thug an sgéul dom.
    Síghle F. Ní Suilleabháin