Scoil: Ráithín (C.) (uimhir rolla 9384)

An Ráithín, Co. Chiarraí
Peig, Bean Uí Chróinín

1. Eoghan Ruadh agus an Sagart
    Cuireadh Eoghan Ruadh fá dhéin an t-sagairt uair amháin agus tharla go raibh an abha fá thuilleadh ag an am agus go raibh ortha a threasnú.
    Chuaidh an Sagart ar dhruim Eoghain le n-a iompar treasna agus nuair a bhíodar araon istigh i lár na h-abhainn thosnuigh Eoghan ag cumadh ceathramhan ná raibh ró-chóir dar leis an sagart, “Ó” ar seisean le h-Eoghan ”tá an diabhal thiar ort.” “Má tá” arsa Eoghan “ní fada a bheidh” agus leig a ualach siar isteach san abhainn
  2. Donnchadh Ua h-Éighcéartaigh an File
    Bhí file i nGleann Fleisge fadó darbh' ainm Donnchadh Ua h-Éighcéartaigh agus bhí sé pósta fá chúig. D’iarr duine de sna comharsanaibh de lá
    “Ciacu desna mnáibh is mó a bhfuil gráin agat uirthi?”
    “An té do mhair” ar seisean.