Scoil: Ráithín (C.) (uimhir rolla 9384)

An Ráithín, Co. Chiarraí
Peig, Bean Uí Chróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an triúr acu go tarcuisneach air. “Airi a spailpín an magadh fúim ataoi” arsan feirmeóir. Thug sé an peann d’Eoghan “Sgríobh amach é nó cuir uait an magadh” ar seisean “agus ná bí ag cur ár gcuid ama amú.” Shuidh mo dhuine síos agus sgríobh an fógra seo amach an fhaid is a bheitheá ag rádh “cult” as san:-
    “Reverend Sir, má’s é do thoil
    Cuir i n-iúl do’n phobail Dé atá láithreach
    Gur ag Conchobhair Ó Briain atá an scafaire tréan
    An capall trí bliain is áille”
    Tógadh ós cionn talmhan iad ach níor labhair éinne. Lá ar na mháireach nuair a léigh an sagart an fógra, ba mhaith a bhí a fhios aige gurbh é Eoghan a sgríobh é.
    “Tá Eoghan Ruadh a bligéard inár measc airís” ar seisean, agus bhí ar Eoghan an bóthair a thabhairt air féin airís.