Scoil: Ráithín (C.) (uimhir rolla 9384)

An Ráithín, Co. Chiarraí
Peig, Bean Uí Chróinín

1. Diarmuid ‘ac Sheamuis an File
    Bhí file in a chomhnuidhe i nGleannFleisge suas le cead bleadhain ó shoin agus b’é b'ainm do na Diarmuid Ua Conchubhair ach Diarmuid ‘ach Sheamuis a glaoidhtí air. Do chomhnuigh sé i gCuimín a’ Bhric láimh le teorainn an dá Conndae – Corcach agus Ciarraidhe’
    Do phós sé bean de mhuinntir Scannaill ón Ráth Mhór. Bhí sé comhgarach i ngaol le Fíngín agus Tadhg Ó Scannaill agus thagaidís adthuaidh thar cnoc go mine á feórrú. Tháinig duine acu – tá sé ráite gurbh’ é Finghín a bhí ann – isteach lá cruaidh Earragh agus do shuidh sé in aice na teine. D’fhiafruigh sé di cá raibh fear an tighe agus dubhairt sí go raibh sé amuigh a d’iarr ciseán móna. Le na linn sin bhí Diarmuid ag teach chun an dorais leis an gciseán móna. Do labhair Finghín sa chúinne agus dubhairt:-
    “Tá an file seo ‘na asal mar mheasaim,
    Ag tarrac na móna chughainn.”