Scoil: Clochar na Trócaire, Cill Áirne

Cill Airne, Co. Chiarraí
Na Siúracha

1. (gan teideal)

Bhí bean siubhal - dubhairt sé go raibh aithne aici ar bean ferimeóra go raibh tig buildeálta istig i bpaírc 'na raibh lios 'na bun...

Bhí bean siubhal – dubhairt sí go raibh aithne aici ar bean feirmeóira go raibh tig buildeálta istig i bpáirc ‘na raibh lios ‘na bun. D’eirig sí maidin i dtosach an Mheithimh. Bhí a fear ag dul ar an aonach agus d’eirig sí ana mhoch ar maidin cun a bhreicfeást d’fhághail ullamh dó. Nuair a bhí sí ag cuir amach an luaithreach ar eirighe an lae chonnaic sí an bean uaithi síos in-áirde na seasamh ar chlaidhe an leasa, an bhean ba bhreághtha a chonnaic sí riamh. Bhí sí dearg ruadh. Glaodhaidh sí uirthi:-
    “Ná chaith amach an luaithreach aon mhaidin eile gan uisge a chur uirthi. Tá mo chuid éadaig gur nigheas indé, táid salach bréan ag do luaithrig. Tá uísge na gcos dhá caitheamh amach agat sa tslíghe céadhna ar aon déag a clog istoidhche agus táim ag rádh leat mara stadaidh tú do lámh go gcuirfeadh-sa id lainncide tú.
    Ainm an duine ó’n a bhfuaras é seo:-
    Pádruig Ua Súilleabháin