School: Clochar na Trócaire, Cill Áirne

Cill Airne, Co. Chiarraí
Na Siúracha

1. Séipeál
    Tá séipeál beag i gConndae Chorcaighe. Chuir na Sasanaig na sagairt as an séipéal. Theiceadar uatha. D’fhágadar an séipéal trá’s gur thóg na Sasanaig seilbh na h-áite.
    Thóg na Gaill cros a bhí gearrtha amach sa chloich a bhí in aice ar bharra na binne.
    Bhuildeáladar an áit suas ‘na raibh an chloch sin. Chaitheadar anúas ar an dtalamh í. Bhí sí istig ‘san áit chéudna núair a gabhadar an t-slighe airís. “Ní raghaidh sí isteach ann lena saoghal airís.”
    D’árduigheadar leo faid Éireann ó bhaile í. Chaitheadar í isteach ‘san bfairrge. Lá ar na mbárach bhí an chloch ‘na h-áit féin airís. Níor bhaineadar léi as sin amach. “Beannóchaimíd dos na sagairt feasta” arsa’n ministéar. Deineann siad amhlaidh ó’n lá sin.
    Ainm an sgéalaidhe:-
    Pádruig Ua Súilleabháin