Scoil: Clochar na Trócaire, Cill Áirne

Cill Airne, Co. Chiarraí
Na Siúracha

1. Sgéal
    Bhí feirmeóir ag dul ar an Aifreann lá. Bhuail fear ó’n mbaile mhór i na coinnibh ar an mbóthar a bhí ag dul ag fiadhach. Bhí cú gan earball in aonfeacht leis. Naimhde aicionta do b’eadh an bheirt úd. “Cá’r ag dul anois?” arsa’n bhfeirmeóir. “Ara nach maith atha fhios agat.” "Dá mbeadh a fhios agam ní bheinn ‘á fhiáfraí dhíot.” “An eol duit cá mbeadh aon giarrfaidhe?” Is eolach go maith agus seacht gcinn. “Ach, ar cualas riamh” ar seisean "gur dhein bád gan seól ná cú gan earball aon nídh fóghanata riamh?" “Tá do phaidir agat a bhuachaill” ar seisean.
    Ainm an duine ó’n a bhfuaras an sgéal:-
    Pádruig Ua Súilleabháin