Scoil: Clochar na Trócaire, Cill Áirne

Cill Airne, Co. Chiarraí
Na Siúracha

1. Ceardcha
    Ní bhíodh aon gual ag na gaibhnibh; is amhlaidh a caithidís barra-dóigheadh do thabhairt do’n mhóin nuair a bhídís ag dul le h-aon obair go dtí an ceardcha. Bhí sí an ana mhall ar na gaibhne mar ní leigheadh i gceart in aon chor í. Caithead an gabha na ranna dho dhéanam san gceardchain mar ní thagad aon cheann aca isteach sa tír.
    Uisge na Ceardchan. Cun cos tinn do leigheas nó faitíní do leigheas.
    Bailigthtí na blúiríní íarainn suas arís cun iad do “pundearál.” Deintear íarann nuadh arís díobh.
    Pádraig Ó Súilleabháin
  2. Sean-Sgéul
    Bhí cheardcha fadó shoin ann agus cailleadh an gabha a bhí innti. D’imthig sí cun raic annsan mar ní raibh aoinne ann cun í do coiméad suas. Bíod le feisgint cú innti, agus bhí ana eagla ar na daoine roimpí. Bhí fear déanach ag teacht abhaile oidhche, agus do preab an chú roimis amac ar an mbóthar. Cuaid sé isteach go dígh an bhóthair uaithi, má