Scoil: Clochar na Trócaire, Cill Áirne

Cill Airne, Co. Chiarraí
Na Siúracha

1. Peil
    Ní chuiridís aon tseóinseál ortha tar-éis teacht ó’n Aifreann ach caithidís na bróga céadna agus an t-éadac céadhna nuair a bhídís ag imirt.
    Nuair a chaithidís an liathróid amach i lár na páirce bailigheadh scolón timcheall. Beireadh fear uirthi agus ritheadh ceathrar nó cúigear ina dhiaid. “Ná leig leis í, ná leig leis í” a bhíodh gá sgreadadh ag an dream eile. Bhídís mar sin ar feadh i bhfad agus pé baile a bheireadh leis í aca san a bhíodh an suae annsan. Lá aonaigh bhídís ag faire ar a céile. “Ní bheirfeadh sé uainn é ac do thugamar do é” a deiridís. Bhíodh an fear eile ag maoidheamh – “D’fhágas an breasail ar an loirgnibh aige” a deireadh sé.
    Deich sgillinge nó cúig sgilling déag a bhíodh ar an liathróid.

Ainm an duine ó’n a bhfuaras é:-