Scoil: Clochar na Trócaire, Cill Áirne

Cill Airne, Co. Chiarraí
Na Siúracha

Ar an leathanach seo

1. Níl aon ainmhidhe ceithre cos go mbeidh tú ag a cheann ó mhaidin Dé Luain go dtí tráthnóna Dé Sathairn, ach an capall. Má gcaillfaidhe capall ar dhuine bhocht “pé seans a bhí riamh aige” deireadh na comhursan “níl aon t-seans aige anois. Níl aon nídh le bhreith ar cheann aige anois.” Ar a chapall atá seasamh am fheirmeóra, “an capall nó do bhean”. Tá an tig briste ina dhíaidh.
  2. Ní mar a chéile in-aonchor “an t- éirnist” agus an “luck.” Má éirigheann aon nídh amach ar ainmhidhe a thugais “eirnist” dó, tusa féin a bheidh ar an “loss” san. Má éirigheann aon nídh d’ainmhidhe taréis an “luck” do thabhairt beidh an té a cheannuig é ar “loss” dó san.
  3. Eirbeall na bó – deintear é do chíoradh ar dtúis, deintear bundle de an chéad uair agus deineann síad é casadh ar dheis an chéad uair agus annsan ar an dtaobh tuathal. Caitheann fear teacht agus é coimeád ana steipeanáltha ar eagla go dtiocfadh aon chor ann. Dá dtagadh aon t-saghas coir ann ní bheadh aon tairbhe ann. Tiocfadh fear eile annsan ar an gceann eile
        1. trádáil
    Pádruig Ua Súilleabháin