Scoil: Clochar na Trócaire, Cill Áirne

Cill Airne, Co. Chiarraí
Na Siúracha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chaithfeá é coimeád annsan go dtí a dó a clog ach as an amach mara ionntóchainn suas d’fhéadfá ionntó agus a rádh leis na “ peelers” gur thugas an méid sin duit ach nár thánag cúghat agus d’fhéadfá an dlíghe do cur orm.
  2. Tugtar an ceannrach i gcómhnaidhe leis an gcapall. Caithead síad an fáinne d’fhághaint leis an dtarbh. Cun na beithidhg do mhárcáil bíodh péint ag cuid aca agus siosúr ag cuid eile aca, agus nuair a bhídís marcálta annsan is leó féin íad.
  3. Coiméadtaí dhá sgilling ar gach beithidheach. “Eirnist” a tugadh ar sin. Beadh síad ag caitheamh ticéadaí cughat nuair a bhídís ag ceannach muc agus ní thógfaidís an ticéad uait dá mbeadh an t-airgead ró árd.
  4. Nuair a ceannuightear capall óg cuirtear an t-adhastar isteach fé’n gcúpla. Deireadh na sean-daoine go mbíodh sí an-sheansamhail an t-adhastar do coimeád mar sin.