Scoil: Clochar na Trócaire, Cill Áirne

Cill Airne, Co. Chiarraí
Na Siúracha

1. Nósanna a bhaineann le bás.
    Ní ceart uaig d’oscailt maidin Dé Lúain.
    Baineann siad dá scráith de’n uaigh Dé Domhnaigh.
    Nuair a chuirtear duine san uaig is cóir a chosa a shíneadh soir ó dheas. Deirtear soir ó dheas atá Flaitheas Dé.
    Nuair a chuirtear duine san uaig deintear na “rivití” do thógaint anois agus cuirtear ar clabhar cómhrann iad go mbeadh cead ag an gcorp eirighe agus ná beadh nídh á coiméad.
    Deineann duine de mhuinntir an duine mhairbh an uaig d’oscailt agus ní ceart é dul in a aonar.
    Nuair a bhíonn an corp á chur cuirtear anuas ar clabhar na cómhrann na cnámha a bhí san uaig roimhis sin.
    Nuair a tógtar amach an corp as a dtig tógtar amach gach stól agus gach aon chlár go mbíonn na daoine ‘na suidhe ortha ar feadh na h-oidhche. Iompuighthear an bórd taobh síos suas. Sin nós atá riamh ann agus beidh go deo.
    Pádruig Ó Suilleabháin