Scoil: Loch Coiteáin (uimhir rolla 10049)

Drom Mhic Bháin, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean Uí Shúilleabháin

sé obair an siúineara nuair nách raibh rud eile le deanamh aige.
    Anois is arís téigheadh sé le fear eile ón gcomharsanacht seo thar saile saile go dtí an bhreatain Bhig ag obair ins na mianaige gúala. Cuir sin scaipeadh ar a cuid scoláirí. Cuaidh cuid acha dhá mile siar go scoil Gort a Gulán ar táobh an bóthair ag dul go Cíll Áirne.
    Tá an scoil sin ann fós acht tig comhnuidhthe feirmeóra iseadh í anois. B’shin ceann des na scoileanna náisiúntachta. Tógadh ar dtúis nuair cuireadh Roinn an Oideachais ar bun in Eirinn an cead uair san blían 1837.
    Bhí scolíacht ar siubhal san scoil sin go dtí gur oscluigheadh an scoil núad i Loc Coiteain san bliain 1872, is scoil Loreto san blíain 1869.
    T. OShea
    T. O' Shea