Scoil: Loch Coiteáin (uimhir rolla 10049)

Drom Mhic Bháin, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean Uí Shúilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    saighdiuir dar b’ainm Captaen Colm í. Bé Carew Uachtarán Cuige Múmhan fén mBianrioghan Eibhlís. Leg Captaen Colm na mánaig fillead cum na mainistreac ar coingheall go ndiolfaidís cíos as. San bliain 1652 nuair a bhí saighdiúirí Cromail ag gabhail thar bragaid cumh Rosa Caisleain d’ionnsuidhe deineadar an mainistreac is na láimh sgríbhinní is an troscan do dhóghadh.
    Deinead na mánaig do cómhnuig in a díaidh sin acht nuair togadh na taoisig an taobh istíg dí – mar áit adhlacha ní raibh sé oireamhnach cumh Aifrinn do leigead is b’eigean dos na manacaibh an mainistir do shéanad ar faid i 1770.
    Nuair tháinig na manaig arís cuireadar fútha i gCill Airne 1864 ar cuireadh Doctúir Ua Muircartaigh.
    Nuair cuirtí ruaig ar an mánaig de réir acht Eibhlise is h-Annraoí teicead na mánaig fe's na coillte.
    1. am
    Mucros, Co. Chiarraí