School: Loch Coiteáin (roll number 10049)

Drom Mhic Bháin, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean Uí Shúilleabháin

1. (continued from previous page)
    Ag Oir-bhealach dheineadar a sgíth do leigint ar feadh tamaill. Ba mhór an t-iongnad dóibh ceoil bínn diamhrach do cloisint ón gcarraig ar a rabhdar in a suidhe. Annsan bhí fhios aca gurab é seo an áit a bhí ceaptha ag Dia mar suidheamh na mainistreac. Tugadar an sgeal go Mac Cárthach is luig sé ar an obair láithreac bonn.
    San bhliain 1542 cuir h-Annraoí Act i bhfeidhm a cuir iachall ar na bráithre an mainistir d’fhágaint. Cuir Eibhlis Act i bhfeidhm san bliain 1585 is b’eigean do’s na manachaibh teichead as an áit ar eagla a gcrochta. Ar feadh tamill ní raibh aoinne in a cómhnuidhe sa mainistreac is a bhí sí ag tuitím. San bliain 1589 d’fhill na mánaig ós íseal is bhíodar á deisiú i ngan fhios acht thainig na saighdiúirí ortha gan coinne is cuireadar na manaig cumh báis le gabhail cloca orra. San bliain 1600 tug Carew do
    1. am
    Mucros, Co. Chiarraí