Scoil: Loch Coiteáin (uimhir rolla 10049)

Drom Mhic Bháin, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean Uí Shúilleabháin

1. Clochairín
    Siar díreach ó Gort-a-Chúnlaig, tá árdán ar a dtugtar Clochairín. Roilig is eadh í. Fadó, deintí catoilicig do chur innte. Acht níl aoinne curtha ann anois acht protustúnaig. I lár na Roilge sin, tá Cill bheag in a bhfuil umar uisge coisreachta is leach mar áltóir. Deirtear go bhfuil an chill seo an gcill is ársa is is lugha in Éirinn. Ar an dtaobh shiar na roilge tá crois Cheilteach tógtha ós cionn uaighe na Tighearna Talmhan – muinntear Uía h-Éarbairt.
    Iseadh na tenneóntaidhte do dhíol as, is in onóir na h-ócáide tugadh féasta mhór dóibh san dtig mhór – a bhí ag Bun an Thuirc. Tá an tig sin in a Fhotharach anois. Tá tig eile tógtha ar bhruach Locha Léin. B’é Mac Uí Bincent - an duine deireannach do chomhnaig san tig. Bhí eastáit mhór ag gábhail leis an dtig is do bhronnadh an estáit ar an Riaghaltas. An Páirc Náisiúnta anois a ghlaodhtar ar an bpáirc.
    T. O’Shea
    An Cloichrín Íochtarach, Co. Chiarraí