Scoil: Loch Coiteáin (uimhir rolla 10049)

Drom Mhic Bháin, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean Uí Shúilleabháin

1. Gort ‘a’ gulán
    Dhá mhíle soir ón scoil ta baile fearainn ar a nglaodhtar Gort-a-gulán. Áit fhiadhain, gharbh chlocach is eadh í. I gcuid des na páirceannaibh tá carraigheacha, fada caola in a seasamh mar columhain ionnta. Deirtear gur mar gheall ar na guláin a thug ár sinnsir aan t-ainm Gort-a-gulán ar an áit.
    T OShea

Istaobh na bliana 1880 agus an t-slighe beatha 'do bhíos aige...

I dtaobh na bliana 1880 agus an t-slighe beatha do bhíodh aige na ag aodhaireacht bó bhainne i rith miosa an t-Samridh. Tá scoilt idir dhá carraig atá 25 troig ó’n a chéile ar a nglaodtar Coiscéim Ciarraín mar leimeadh Cíarraidhe Muradha agus fircin íme fé ghach ascaill aige nuair a bhíodh sé ag dul go Cíll Áirne cumh an íme do dhíol ann.
    John Looney
    Gortdromakerrie