Scoil: Loch Coiteáin (uimhir rolla 10049)

Drom Mhic Bháin, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean Uí Shúilleabháin

1. Gleann na gCapall
    Tá Gleann mór fairsing i lár Sliabh Mangartan is Gleann na gCapall a glaodtar air. Sé an fáth a tugadh am t-ainm sin air ná go mbíodh féaracht an ghleanna mar choimíneach idir feirmeóirí beaga a bhí in a gcomhnaidhe ag bun an chnuic. Comeaidídís a gcuid gcapall ag féaracht ann in rith míosa an t-samhraidh. In san gleann gcéadna tá carraig mhór fé leith ar a nglaodtar fáill Tomáis Ua Loingsig mar thuit sé anuas é agus marbhuighead é. In san nGleann ceadna tá fothrach de sean tig in ar cómhnuig Clann Ua Murchada. Dí stíl acu agus an t-slighe bheatha do bhí aca ná ag deanamh poitín.
    San gleann ceadna tá carraig an mór ar a nglaodtar An Caisleán. Tá pluais fén gcarraig sin idtaobh fice troig timcheall mar ar cómhnuuig fear darbh ainm Ciarraighe Ua Murcada
    4. táirgí
    Mucros, Co. Chiarraí