Scoil: Gníomh go Leith (B.) (uimhir rolla 1703)

Gníomh go Leith, Co. Chiarraí
Cormac Ó Laoghaire

Ar an leathanach seo

1. Timcheall le seascadh bliain ó shoin do bhíodh troda móra ar fúaid na tíre. Do bhíodh alán d'fearaibh bailighthe le céile, agus gach Domhnach do throididís go fíochmhar i gcoinnibh scata fear eile.
    Daoine de mhuinntir Shíothcáin agus de mhuinntir Dhálaigh a bhíodh ag troid go mór mhór. Do bhíodh na Dáithínígh agus na Gearltaig ag troid go minic. Aon lá bhí aonach i ngCnoc na Groidhe, agus bhí na Dáithínig ann. Bhífear ann darbh ainm do Chathasaigh. Do bhí fear de mhuinntir Dáithineach agus bhí sé timcheall caogadh bliain d'aois. Do bhíodh na daoine ag magadh fé, mar ní raibh sé pósta. Do bhí an Cathasach ag taobhú leis na Gearltaig, agus dubhairt sé:-
    "Out in India among the Tawneys,
    When there is neither rule nor law,