Scoil: Gníomh go Leith (B.) (uimhir rolla 1703)

Gníomh go Leith, Co. Chiarraí
Cormac Ó Laoghaire

1. "Sean-scéal i dtaobh na dúthchaighe seo"

Fadó, do bhí feirmeóír in a chómhuídhe ag bun an chnuic ar a dtugtar Clárach air. Bhí inghean óg cumasach aige sin, agus is 'na taoibh atá an scéal so.

Lá amháín bhí mitheal ag an bhfeirmeór. Is ag baint prátaí a bhiodar. Bhí an cailín ag piochadh na bprátaí. Chuaidh na fir go léir fé dhein an dínéir ach stad sí sin amuigh ins an gort. Tar éis tamaill tháínig fear amach as an lios, mar is i bpáirch na liosa a bhiodar ag obair. Ar aon chumha thosnuig an fear ag iomarascáil léi. Nuair na fir ar ais, bhí an fear-sídhe imthighthe, agus an cailín ar nós an duine mhairbh. Ach ní raibh sí marbh.

Thógadar isteach i agus d'atuig sí suas mar baraille. Chuadar ag triall ar an sagart, agus chuir sé ola déidheanach uirthe, agus fuair sí bás.
    Muiris Murchadha
    An Com, Co. Chiarraí