Scoil: Gníomh go Leith (B.) (uimhir rolla 1703)

Gníomh go Leith, Co. Chiarraí
Cormac Ó Laoghaire

Ar an leathanach seo

1. Bhí naomh in a cómhnuidhe i gCuileann Uí Chaoimh. Naomh Laitírean ab'ainm dí. Bhí beirt dhriofúracha aice, duine aca, Naomh Crobh Dhearg in a chómhnuidhe ag an gCathair, agus Naomh Gobnait in a cómhnuidhe i mBaile Mhúirne. Bhí tig beag deas ag Naomh Laitírean i gCuileann. Gach maidin bhí sé de nós ag an Naomh dul go dtí an cheardcha a bhí in aice léi, cun gríosach d'fághail. Is in a h-aprún a bheireadh sí an ghríosach léi, agus ní dhóghadh an teine é.
    An mhaidin seo ar aon chuma, chuaidh sí ann. Bhí gabha óg san gceardchain. Thosnuig sé ag magadh fúithi. Bhí sí cosnochtaithe, mar is beag an bhróg nó an stocha a bhí á caitheamh ag duine san am san. Dúbhairt sé "gur gleóidhte na cosa a bhí aice." Le racht ríméid, d'feach sí síos. Bhí peachadh ar a h-anam annsan, mar peachadh iseadh mórtas. Do chuir Dia pianós uirthi. Do las a h-aprún. Ar an neómat, do chuir sí mallacht ar an ngabha, agus ar an gceardchain, agus dúbhairt sí "ná beadh ceardcha so tsráid-bhaile go bráth ná míle in aice léi.
    Bíonn ana lá i gCuilleann gach Samhradh, agus téigheann na sluaighte agus téigheann na daoine ann cun na paidreacha do rádh, i gcuimhneamh an naoimh.

Donnca Ó Muimhneacháin
    Cúm