Scoil: Gníomh go Leith (B.) (uimhir rolla 1703)

Gníomh go Leith, Co. Chiarraí
Cormac Ó Laoghaire

Ar an leathanach seo

1. Fear ana léigheannta dob' eadh Eóghain Ruadh. Máirnéalach i gcabhlach na Breatainne, saighdiúir i n-arm Shasanna, spailpín, múinteóir, agus file dob' eadh é. Bhíodh sé in gach margadh agus gach aonach. Aon t-slúagh a bheadh i gcathair nó i mbhaile, bhí Eóghain Ruaidh ann, ag déanamh suilt nó grínn. Níor réidhtig sé go ró-mhaith leis na sagairt, mar bhí scoil aige i nGníomh-go-leith, agus b'éigin do é do dhúnadh le h-órdú an t-sagairt pharóisde, act dúbhairt sé ná raibh aon bheann aige ortha.
    Bhíodh sé i bhfeighil na mbó gach lá i bport abhainn Uí Chriaidh. An lá so, ar aon chuma, bhí sé ann. Bhí sé 'na shuidhe i n-aice le claidhe. Treasna na h-abhann, chonnaic sé an sagart ag teacht ina threó. Bhí ar an sagart cun dul treasna na h-abhann. Níor bh'fhéidir do é
      1. filíocht
    M. O Dálaigh