Scoil: Moyderwell Convent of Mercy (uimhir rolla 13530)

Tobar Mhaigh Dor, Co. Chiarraí
Siúracha na Trócaire

Ar an leathanach seo

1. I mbaile beag i gCorca Dhuibhne tá áit ar a nglaodhtar "Féith an t-Saighdiúra" air. Seo mar a thárla go bhfuair an áit an t-ainm sin.
    Le linn do Coghadh na Talmhan do bheith ar siubhal in Éirinn chuireadh buidhean Saidhiúirí galldha go Corca Dhuibhne le ár agus sléácht a dhéanamh ann, ach bhí coinne ag muinntir Corca Dhuibhne leis sin agus bhíodar ullamh chuige. i gceart lár na h-oidhche tháinig beirt de's na saighdiúirí go dtí an leac, agus bhí beirt Gaidheal istig i dtig Sheáín Uí Chlúbháin. Do dhein na Sasanaig torran taobh amuigh. Nuair do chuala na daoine eile íád siúd amach íád is amhlaidh a bhí na Sasanaigh ag dul isteach i gcró éigin taobh amuigh de'n tig. Thálaidh grascar eadortha. Bhíódar ag troid agus ag druidim soir an fhaid chéudhna gur shroiseadar bun Bóthar na gCloc in Eóchaill. Annsan thárlaidh troid millteach eadortha. Sa deire marbhuigheadh Gaidheal dílís d'árbh ainm Tomás Ó Shéághdha agus Sasanac Tadhg Ághas. Do cuireadh íád araon san áit
    Máire Ní Fhóghlúdha
    An Leac, Co. Chiarraí