Scoil: Moyderwell Convent of Mercy (uimhir rolla 13530)

Tobar Mhaigh Dor, Co. Chiarraí
Siúracha na Trócaire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    lear-sgail do fuaireadar an t-or agus do roineadar e, agus do chuaid an captaen thar nais cun na Spaine agus sceitimini an domhain air. Ta an ainm sin ar an chnuc o shoin i leith.
  2. An fath go bhfuil Suilleabhan mar ainm sloinne ar daoine.
    Fado, fado, nuair na raibh ainm sloinne ar aoinne, do chuaid beirt fear ar aonach a bhi ins an Cuirrean. Nuair a bhiodar ag teacht abhaile bhi troid idir an mbeirt, agus bhi se chomh fiachmhar sa gur chait duine acu cloc leis an duine eile agus do bhain se an sul as. Ansan bhi duine acu ar leath-suil agus do glaodtar Suil amhain air agus tareis na blianta tugadh Suilleabhain ar a shinnsear.
    Seósaimhín Ní Mheidhre
    An Lóthar, Co. Chiarraí