Scoil: Baile na hEaglaise (Chapeltown)

Baile an tSéipéil, Co. Chiarraí
Mícheál Ó hAiniféin

1. Ó bean Eamuin Páircéir, Lios-trim, a fuaireas an cúnntas so ar Scoileanna Rinnce. (73 d'aois)

Nuair a bhí sí féin na cailin óg (73 bliadhna ó shoin) 1860 - 1880, bhí a lán Scoileanna Rinnce sa Pharoíste. Cuaidh Máighistir Rinnce timcheall ag múineádh ar a phágh ó bhaile go baile. Is cuimhin léi beirt a bhí annso Michael Barton ó Baile-Rua - inaice Tráighlí - Moriarty ó Cill-Orglan.
    Thagadh gach aon buachaill agus cailín agus díoloidís an máighistir dréir a n-achfuinn. Thug cuid aca 3 sgillinge, nó Coróin, nó leath-coróin ac rinnce a mhuineadh dhóibh. D'fhann an máighistir timcheall mí san áit agus an oidhche deireannach bhí "Subscription Dance aca agus is minic a dubhairt sí liom a tógadh £25 ar an oidhche seo, mar do bailigheadh an dúthaigh go léir chun an rinnce.
    In aimsir bhreagh bhíodh Platform aige chun an rinnce a mhúineadh agus fé mar bhíodh sé ag múineadh daoine nua bhíodh an cuid eile ag cleachtadh na stepanna i sgioból nó i gcró na mbó. In aimsir fliuch cuirtí an Platform isteach i gCró Bó nó áit eile chun an rinnce a cleachtadh.
    Sé an Rinnce bhíodh aca ná:-
    County Dance - (Rinnce fada)