Scoil: Dubhghlas (C.)

An Dúghlaise, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean de Róiste

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhíodh siad ana gnóthach i rith na h-aimsire sin. Ansan thosnuigidís ar iad do mhaisiú le cuileann labhras agus eidhneán.
    Cheannuigidís páipéirí dataighthe agus cácaí deasa a glaodhtar mottoes ortha. Bíodh na rudaí seo o's cionn na dórsaí ar an dtaobh istig agus ós cionn na fuinneóga leis agus feacaidís go deas gleoidhte. Chreideadh na sean daoine go dtagadh Iosa agus a mháthair isteach in gach tig Oidhche Nodhlag cun iad do bheannú.
    Téighead na daoine go dtí an baile mór agus bíodh athas an domhain ortha ag dul ann. Bhídís ag spárál airgid ar feadh seactmhaine roimh ré sar a théighidís ann. I dtrucaillibh a théighidís ann agus thógadh siad bosca mór leo cun na rudaí do bhreith abhaile leo. Ceannuidís a lán rudaí i gcóir an lín tighe. Tae, caifi, subh agus ceanuigidís mairt
    Cáit Ní Shuilleabháin
    An Garrán Thiar, Co. Chiarraí