Scoil: Dubhghlas (C.)

An Dúghlaise, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean de Róiste

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Corcaigh, Luimneac, agus Tiobrad Árann agus bíodh carabhan aca agus sgata leanbhaidhe de gnáth leó agus an gruaidh dearg ortha. Téigheadh na buacaillí agus na cailíní go leir ann de gnáth ó's na h-áiteanna mór thímpeall chómh fada le naoí nó deich míle ar gach taobh. Bíodh na cailíní gléasta go deas agus bíodh stocaí agus brógaí bána ortha ag dul ann.
    Téigheadh siad ann i bádaibh ar trucaill no ar rothar anois agus arís siubhal siad ann agus uaireanta nuair a bhíodh an taoide imthighte amac bíodh íachall ortha siubhal cuid de'n tráigh agus bíodh na brógaí dubh ansan in ionad bán mar bíodh an tráigh lán de pluda.

Sile Máire ní Dhuígín,
    Slínn,